Zoeterwoude rond 1945

Burgermeester smeets wordt opgehaald uit zijn onderduikadres

zoeterwoudeRond1945

Foto's uit het oude archief

Jan van Bemmelen sr leefde van 1905 tot 1989 en fotografeerde sinds 1927 ongeveer alles wat er gebeurde in Zoeterwoude. Zijn winkel, en later ook zijn fotostudio waren gevestigd in Zoeterwoude, in de Zuidbuurt op nummer 30.

Ook tijdens de oorlog ging de fotografie gewoon door. Met zelfgemaakte apparaturen het schaarse materiaal dat voor handen was maakte hij tijdens de oorlog de pasfoto’s om persoonsbewijzen te vervalsen voor de vele onderduikers in Zoeterwoude.

Foto's zoeterwoude rond 1945

Foto’s uit het verleden hebben altijd iets speciaals. Wat deze serie mede zo interessant maakt, is dat het uit een tijd komt die altijd in de geschiedenisboeken besproken zal worden.

Bijna alle foto’s in dit boek zijn gemaakt rond de bevrijding van Nederland in 1945. Zo komt u foto’s -tegen van onderduikers die aan het werk zijn op het land, de gaarkeuken in de Zuidbuurt bij de familie Schuur en het priesterfeest van Deken Bont. Een groot gedeelte betreft de bevrijdingsfeesten met foto’s van onder andere de optocht en de spelen die georganiseerd werden. Dit moet een onbeschrijfelijk feest zijn geweest!

Foto’s uit deze serie die op mij een grote indruk hebben gemaakt zijn onder andere die van Burgemeester Smeets als hij uit zijn schuilplaats wordt opgehaald . De foto’s van de begrafenis van Margit Hegyi hebben veel emoties losgemaakt bij mensen die ik de foto’s toonde.

De familie- en groepsfoto’s, die vaak ter gelegenheid van bruiloften of andere feesten werden gemaakt, zullen door zeer velen van u worden herkend .

Jan van Bemmelen sr.

Jan van Bemmelen sr.& JR

, Fotografie Mike van Bemmelen

Mijn opa, Jan van Bemmelen sr. en mijn vader Jan van Bemmelen jr.

onschatbare waarde

Zoals 1 van de beste Vlaamse fotografen Luc Peters van Keoon opmerkte over deze serie van mij opa:

“Zonder dat we het echt beseffen leggen we als beroepsfotograaf een etnografisch archief aan. Met het verstrijken van de jaren wordt dat onschatbaar van waarde. Dat bewijst deze mooie collectie foto’s. Heerlijk!”

 Via onderstaande link kunt u zowel prints als digitale bestanden aanschaffen van de bovenstaande serie foto’s. Wilt u op de hoogte blijven als er veranderingen zijn aan de website of als er historische foto’s zijn toegevoegd ? Schrijf u dan, onder aan deze pagina, in voor de maandelijkse nieuwsbrief.