magazine-in-the-paint-2020-2021-ZZleiden

Deze week verscheen het magazine “In The paint” Het glossy magazine van ZZ leiden. Normaal met veel foto’s gemaakt door mij. Dit keer ook met een interview over mij.  Over mijn passie voor het fotograferen van sporters.

Iedereen die mij een beetje kent weet dat ik een trouwe supporter ben van ZZ Leiden Basketball. Ieder jaar komt er een prachtig magazine uit maar daar interviews met sponsoren; dit jaar was ik aan de beurt.

artikel in het magazine van Zz leiden basketball

FOTOGRAFEREN VOOR DE BESTE UITSTRALING

Mike van Bemmelen staat voor bijna honderd jaar fotografie. Sportfotografie vindt hij het allerleukste. “Sporters zijn gepassioneerd en gedisciplineerd om mee te werken.”

Vroeg naar bed. Het is een van de tips die fotograaf Mike van Bemmelen (53) geeft aan zijn klanten wanneer ze de volgende dag door hem worden gefotografeerd. “Ik zeg eigenlijk met een knipoog: zorg dat je er fris uitziet en dat je uitgeslapen bent. Op die manier komen we met elkaar tot het beste resultaat. Een foto is een momentopname waarop je heel veel ziet van mensen. Dat stilstaand beeld blijft hangen. Een foto heeft veel meer impact dan een filmpje. Dat loopt door en dan zie je het allemaal niet zo.” 

3 generaties

Fotograferen zit Mike van Bemmelen in de genen. Zijn grootvader Jan van Bemmelen begon in 1927 in Zoeterwoude met fotograferen. Zijn vader, die ook Jan heet, trad als een van de dertien kinderen, in diens voetsporen. Mike kwam rond 1993 in de zaak. “In die tijd werkte ik deels in de horeca en deels in de fotostudio met mijn ouders. Na 

het winnen van enkele mooie prijzen in fotowedstrijden wist ik welke kant ik op wilde, ben gestopt in de horeca en heb mij volledig op de fotografie gestort.” 

Het fotoarchief van Van Bemmelen bevat een unieke hoeveelheid foto’s van voor, tijdens en na de oorlog over het alledaagse leven in het dorp bij Leiden. Mike heeft zijn vleugels uitgeslagen maar de band met het dorp is er nog altijd. Hij doet opdrachten in Nederland en het buitenland, maar ook in zijn studio in Zoeterwoude. Zijn werk bestaat voor een groot deel uit bedrijfsfotografie en beleeft nog steeds veel plezier aan het maken van trouwreportages. “Bij het fotograferen van een bruiloft is ervaring enorm belangrijk. Je moet altijd op de goede plek staan want je krijgt vaak geen tweede kans.” 

Liefde

Van Bemmelen is gepassioneerd fotograaf met liefde voor zijn vak. “Ik kijk en denk bijna de hele dag in foto’s en word blij als ik een mooie foto heb gemaakt. Wanneer je daarmee steeds 

beter voor elkaar krijgt wat je wilt maken en hebt bedacht, word ik blij van wat ik doe.” 

Waardering van zijn klanten is daarbij onmisbaar. “Je doet het voor de mensen die jou inhuren. Je wilt dat die er mooi opstaan.” Zo maar twee reacties op LinkedIn: ‘Mike is een koning in zijn fotografie’. ‘Ik vind mijzelf niet fotogeniek. Maar zelfs op mijn slechtst mogelijke dag wist hij nog met een mooie fotoserie te komen’. 

Fotograferen is ook praten en luisteren. “De uitdaging is dat je elke keer weer de beste versie van iemand wilt neerzetten. Ik moet daarom altijd weten wie mensen zijn, wat ze doen en wat ze leuk vinden. Voor mij is iedereen gelijk. Of ik een bouwvakker fotografeer of Mark Rutte (de premier-red.), het gaat erom dat ze op hun gemak gesteld worden want dan geven mensen meer van zichzelf en kun je de beste foto’s maken. Met dat afstand houden is dat wel lastiger want dichtbij komen is moeilijker.” 

Bij toeval kwam hij in aanraking met het basketbal van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball. Zijn vrouw is een nicht van de voorzitter van ZZ Leiden en zo’n tien jaar geleden ging hij een keertje mee naar de Vijf Meihal. “Ik heb zelf nog gebasketbald bij Luba. Ik hou van hardlopen en wielrennen, maar het basketbal heeft mij veranderd. Ik zie daardoor hoe belangrijk sport is. Het fotograferen van sporters vind ik het allerleukste wat er is. Sporters zijn gepassioneerd en gedisciplineerd om mee te werken. Dat zijn ook eigenschappen om topsporter te zijn. Wanneer je merkt dat de passie ontbreekt, is het ook minder leuk fotograferen”

Scheidsrechter

Wedstrijdacties fotograferen is geluk hebben. “Ik wil altijd publiek zien. Wanneer ik dan een leuke plek heb gevonden, is het wachten op het goede moment. Ik heb wel eens gehad dat ik goed stond, staat er plotsklaps een scheidsrechter voor je beeld.” 

Hij fotografeert sporters daarom – zoals anderen klanten – bij voorkeur in zijn studio of op locatie. Zijn uitdaging is een mooie actiefoto maken die recht doet aan de persoon en zijn omgeving. “Het gaat om kijken, praten, wat is de houding, hoe doet de sporter zijn ding. Welke uitstraling is belangrijk. Bij bedrijfsfoto’s en persoonlijke foto’s gaat het erom dat mensen sympathiek overkomen. Sport is entertainment. Basketballers gaat het er juist om dat zij heel stoer zijn en niet lief overkomen. Je wilt de tegenstander toch ook angst inboezemen.”. 

‘Je doet het voor de mensen die jou inhuren. Je wilt dat die er mooi opstaan.’

Bron: In the Paint, auteur Henk Bouwman

Lees het volledige magazine.

Wil je een hardcopy van het magazine, die kun je geheel kosteloos ophalen bij in de espressobar / fotostudio aan de dorpsstraat in Zoeterwoude. Online lezen kan ook via deze link

Geef een reactie