Hoe krijg je een mooie profielfoto of portretfoto ?

De beste versie van jezelf !

Informeel/zakelijke portretfoto van Noelle, met lichte frisse uitstraling.

Het maken van portretfoto’s en profielfoto’s met name voor de zakelijke markt is sinds jaren mijn specialiteit.  Omdat ik bij het maken van afspraken de meest uiteenlopende en ook veel terugkerende vragen krijg heb ik besloten hier een blog aan te wijden met onderaan een reeks tips voor een geslaagde shoot.

Het belang van een goed portret

Hoe mooi je cv of je verkoopverhaal ook is, je zult altijd ( bewust of onbewust ) worden beoordeeld op je foto. Zakelijk hebben we het liefst contact met mensen die professioneel overkomen en sympathie uitstralen. Hoe hard we ook roepen dat het gaat om de kwaliteiten, uitstraling telt altijd mee. Dus, ben je professional in je beroep, zorg dat je dat ook uitstraalt. Geen uitgeknipte vakantiefoto als profiel op linkedin maar een professioneel portret, een eerste indruk maak je maar 1 keer.

Profielfoto of Portretfoto

De termen Profielfoto en portretfoto worden nogal eens door elkaar gehaald en dat is niet vreemd want er is ook veel overlap. Sommige foto’s zijn heel duidelijk een profielfoto, andere foto’s zijn duidelijk portretfoto’s en niet echt bruikbaar als profielfoto. 

Profielfoto

Profielfoto

Een profielfoto wordt veel gebruikt in social media als linkedin, facebook en instagram. Omdat dergelijke foto’s meestal erg klein worden geplaatst is het wenselijk dat dit een close-up is mits je de persoon herkenbaar wilt hebben.

Portretfoto

Portretfoto van een Predikant, achtergrond geeft direct een link met de functie van deze dame.

Een portretfoto kan veel meer omvatten dan een profielfoto. Een portretfoto kan een close up zijn maar ook een foto waar iemand helemaal op staat. In een portretfoto kun je als fotograaf veel meer creativiteit kwijt en heb je veel meer mogelijkheden zoals het  opnemen van de omgeving in het totale beeld. De omgeving en achtergrond kunnen het beeld versterken en direct meer vertellen over de persoon op de foto. De achtergrond kan ook afleiden, daarom speel ik graag met scherptediepe in mijn foto’s; de focus op de persoon met onscherpe in voor- en achtergronden.

Wat trek je aan ?

Wethouder Paul Dirkse van sport met een knipoog, in pak maar met sportschoenen.

Ook kleding is zeer bepalend voor de uitstraling, dus de wedervraag is van mij is meestal; wat wil je uitstralen en wie wil je aanspreken. Deze wethouder sport fotografeerde ik in pak maar MET gymschoenen als knipoog naar zijn portefeuille. Een  andere bestuurder, van  Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid, mocht ik fotograferen in zijn fietstenue op de mountainbike. Immers, dit bedrijf heeft sport als ziektepreventie hoog in het vaandel staan. ( zie mijn andere blogbericht)

Hoe wil je overkomen ?

Over het algemeen willen we dat mensen ons aardig en sympathiek vinden, ook als de foto’s bedoeld zijn om zakelijke contacten te leggen. Tijdens mijn fotoshoots coach ik mijn “modellen” en help om houding en blik en uitstraling te verbeteren.

Tips